trešdiena, 2016. gada 3. februāris

Māciet bērniem budžeta pārvaldīšanu

Budžeta plānošana padarīs Jūsu dzīvi vieglāku. Lai gan mēs negribam uztraukt mūsu bērnus ar pieaugušo problēmām, piemēram, rēķinu apmaksu, mācot viņiem to, kā pārvaldīt naudu, kalpos viņiem pārējo dzīvi. Diemžēl, daudzi pieaugušie nav iemācījušies pārvaldīt savas finanses, līdz tie ir pieļāvuši nopietnas finansiālas kļūdas. Mācot saviem bērniem šo vērtīgo prasmi agrāk, Jūs sniedzat viņiem iespēju pārvaldīt savas finanses gudri, kad viņi būs pieauguši.

Lai uzzinātu par budžeta plānošanu, lai gan, viņiem būs nepieciešama nauda, ko pārvaldītu. Daudzi vecāki dod saviem bērniem kabatas naudu, un tie, kas vēlas iemācīt saviem bērniem, kā pārvaldīt naudu, dara to dažādos veidos. Daži vecāki ļaus viņu bērniem iztērēt daļu no savas kabatas naudas nekavējoties un iekrāt pārējo. Daži vecāki pat iekļauj piemaksas viņu bērnu budžetā un ļauj viņiem izlemt, kādā veidā viņi vēlas dot savu ieguldījumu.

Ja Jūs domājat mācīt saviem bērniem par naudas taupīšanu, ņemiet vērā šos padomus:


  1. Sāciet izskaidrojot fundamentālo naudas jēdzienu saviem bērniem. Viņiem droši vien būs iespēja saprast pamatus, tiklīdz viņi iemācās skaitīt. Skaidrojot šos faktus, pārliecinieties, ka viņi to saprot.
  2. Pārliecinieties, ka Jūsu bērni saprot, cik svarīgi ir taupīt. To var izdarīt, runājot par ģimenes finansēm ar viņiem, un izskaidrojot, kāpēc ir svarīgi ietaupīt naudu neparedzētiem gadījumiem. Ja viņiem ir jautājumi, vislabāk ir atbildēt uz tiem tādā veidā, kas ir pietiekami vienkārši, lai bērni saprastu.
  3. Jūs varat dot saviem bērniem motivāciju, lai ietaupītu savu naudu, atverot krājkontus un sniedzot balvu tam, kurš ietaupa visvairāk. Tas ļaus viņiem ne tikai uzzināt naudas ietaupīšanas vērtību, bet viņi iemācīsies, ka to darot, viņi atalgos sevi nākotnē.
  4. Viegls veids, kā iemācīt saviem bērniem naudas vērtību, kad to nopelna strādājot, ir, piešķirt viņiem uzdevumus, ko darīt mājās, un apbalvot tos ar nelielu naudas balvu, kad viņi beidz savus uzdevumus. Tas viņiem parādīs, ka nauda neaug kokos un tās saņemšanai ir kaut kas jādara. Tās arī iemācīs viņiem būt uzmanīgiem ar savu naudu, jo viņi strādāja grūti, lai to nopelnītu.

Šie ir tikai daži no veidiem, ka Jūs varat mācīt saviem bērniem par naudu, un jo īpaši to, cik svarīgi ir ietaupīt to, kad vien iespējams. Mācot viņiem to, Jūs sniegsiet viņiem zināšanas, ko izmantot nākotnē.