trešdiena, 2016. gada 28. septembris

Ienākumi

Lai ieviestu skaidrību par šo jēdzienu, der aplūkot dziļāk tēmu par ienākumiem un ieņēmumiem. Kā tie atšķiras? Ienākumi pēc definīcijas ir kādā laika periodā saņemtie līdzekļi, kurus algotā darbā nodarbinātas personas saņem par savu darbu, bet, piemēram, īpašnieki – no saviem īpašumiem vai ieguldījumiem. Tas ir plašāks jēdziens par jēdzienu "ieņēmumi", kas savukārt ir noteiktā laika periodā saņemtā naudas summa par šajā laikā pārdoto produkciju un pakalpojumiem, kā pauž “Ekonomikas un finanšu vārdnīca” (2003).

Kas ir ienākumi mājsaimniecībā?

Reizēm, aizpildot kādu deklarāciju vai veidlapu, ir jāzina savi ienākumi. Jebkuras mājsaimniecības rīcībā esošos ienākumus raksturo gūtie ieņēmumi. Tie var būt sekojoši – naudas ienākumi no algota darba; naudas izteiksmē pārrēķinātie darba ņēmēja natūrā gūtie ienākumi, izmantojot uzņēmuma vai dienesta auto privātām vajadzībām; ienākumi vai zaudējumi, kas gūti no pašnodarbinātības.
Šajā kategorijā tiek pieskaitītas arī saņemtās pensijas un pabalsti; regulāra naudas palīdzība no citām mājsaimniecībām; peļņa no noguldījumu procentiem, dividendēm, akcijām. Ja eksistē ienākumi, ko saņēmuši bērni, jaunāki par 16 gadiem, tad skaitāmi arī tie. Var būt arī ienākumi no īpašuma izīrēšanas; saņemtā summa no Valsts ieņēmumu dienesta ienākuma nodokļa pārmaksas dēļ (piemēram, par saimnieciskās darbības veikšanu, attaisnotajiem izdevumiem – izglītību, ārstniecību u.tml., ko ir iespējams atgūt ikvienam Latvijas iedzīvotājam). Tātad ienākumi kā rādītājs raksturo mājsaimniecību finansiālās iespējas, un tas ir svarīgi, piemēram, piesakoties bankas vai nebanku kreditora kredītam u.c. situācijās.

Kā palielināt savus ienākumus, nepalielinot darba stundu skaitu?

LR likumi paredz, ka jebkurai pilngadīgai personai, kas noslēgusi uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas polisi, ir tiesības atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) 25% apmērā no gada laikā savā polisē iemaksātās summas.