trešdiena, 2016. gada 23. marts

Ieguldījumu fondi - investīcija

Ieguldījumu fonds, ir viena liela investīcija, parasti kāda organizācija, kas apkopo vairākus mazākus investorus un veic naudas investēšanu finanšu tirgū. Parasti ieguldījumu fondu pakalpojumus piedāvā kreditori un bankas.

Mērķis ir apkopojot investīcijas, gūt peļņu. Latvijā ieguldījumu fondi izveidojās 2001. gadā, pirmais ieguldījumu fonds bija Baltic Index fonds. Ja vēlaties efektīvi ieguldīt brīvos naudas līdzekļus un esat gatavs uzņemties arī lielāku risku, tad šis raksts ir tieši priekš jums. Kāpēc ir izdevīgi izvēlēties ieguldījumu fondus? Tātad, ja mēs apvienojam savus ieguldītos līdzekļus ar vēl simtiem citu cilvēku ieguldījumiem, tad kopējais ieguldījumu klāsts palielinās, savukārt risks samazinās, jo ieguldījumus ir iespējams diversificēt.

Ieguldījumu fondi sniedz iespēju investoriem dalīt izdevumus, kas saistīti ar ieguldījumiem finanšu tirgos, tādējādi gūstot augstāku ienesīgumu. Lai varētu piedalīties ieguldījumu fondu investēšanā, nav nepieciešama liela naudas summa. Tieši pretēji, jo bankas priecājās par katru klientu, kurš ir gatavs investēt. Patiesību sakot ar mazu summu plašas iespējas.

Banku piedāvātos ieguldījumu fondus var iegādāties caur internetbanku, un minimālais ieguldījumu apjoms, ja tāds vispār ir noteikts, ir samērā mazs. Par ieguldījumu fondu pirkšanu tiek piemērotas komisijas, kas ir procentos no darījuma apjoma. Vairums bankas un kreditori ir noteikuši minimālo pirkšanas komisijas apjomu, kas ļoti sadārdzina mazu ieguldījumu veikšanu fondos.

Lielākajai daļai bankām un finanšu fondu uzņēmumiem, ir arī komisija par fondu pārdošanu un maiņu. 

Kas un kā nodrošina ieguldījumu fondu darbību? 

To nodrošina trīs svarīgi dalībnieki. Pirmais pats par sevi ir ieguldījumu fonds. Tad ir nepieciešama ieguldījumu pārvalde, piemēram kāda no bankām, tā sauktā turētājbanka. Lielā mērā ņemot, ieguldījumu fonds ir SIA uzņēmums, kas piesaista investoru naudu. Un ieguldījuma fondu var salīdzināt ar SIA, kurā var ieguldīt savus finansiālos līdzekļus un tā vietā saņemt pretī ieguldījuma apliecību. Parasti tiek piedāvāti dažādas agresivitātes vai pasivitātes ieguldījumu pakalpojumu veidi.