otrdiena, 2016. gada 12. aprīlis

Investoru piesaiste

Jebkuram uzņēmējam un biznesa vadītājam ir svarīgi piesaistīt finansiālos līdzekļus, dažādu iemeslu pēc. Viens no galvenajiem, protams, ir biznesa uzsākšanai vai biznesa turpmākai attīstībai.

Kā vislabāk piesaistīt investorus? Kā ieinteresēt cilvēku no malas, investēt savus līdzekļus tevis radītā idejā? Kā to izdarīt visātrāk? Uz šiem jautājumiem atbildēt nav viegli, jo ir jāņem vērā dažādi faktori. Lai veiksmīgāk piesaistītu investora naudu savam biznesam, ir jāizprot investora motivācija un vērtēšanas kritēriji. Kā viena no galvenajām investora motivācijām, protams, ir maksimāla peļņas gūšana. Mazākais peļņas procents, kas varētu ieinteresēt investoru, ir 20%. Pārsvarā investors vēlas sagaidīt vismaz 30-50% lielu peļņu.

Viens no veidiem, kā piesaistīt privātos investorus, ir tāds, ka tev jāzina, uz ko tavs uzņēmums ir tendēts un kā tavs bizness tiks veidots. Vai tā ir tirdzniecība, vai ražošana. Kādu preču tirdzniecība, kādu materiālu vai mēbeļu ražošana? Pastāv dažādi veidi kā piesaistīt investorus, taču vienkāršākais, rīkojot sapulci, ar labi sagatavotu prezentāciju, kas varētu iepatiksies kādam no sapulcē pieaicinātajiem investoriem.

Tomēr ne vienmēr privātais investors ir pareizā izvēle. Pirms uzrunāt privāto investoru, jaunajiem uzņēmējiem būtu jāizvērtē visas finansējuma piesaistes iespējas. Daudzas situācijas var atrisināt, meklējot sadarbības iespējas ar citiem uzņēmējiem vai piesakoties grantu programmām. Nevajadzētu arī paļauties tikai uz sava potenciālā investora solījumiem un sacīto, jo investors ir persona, kurai ir daudz naudas, līdz ar to arī daudzi no šī investora kaut ko vēlas. Tieši tāpēc investors ir jāpārbauda vairāk kārt, izmantojot dažādus informācijas avotus. Tas palīdzēs uzsākt drošu un veiksmīgu biznesa attīstību, ar pēc iespējas mazāku risku.