ceturtdiena, 2016. gada 14. aprīlis

Kas ir akcijas

Sāksim ar to, kas ir akcijas? Kādu labumu akciju pirkšana dod akcionāriem un kāpēc investori pērk vērtspapīrus, lai saņemtu kāda uzņēmuma akcijas?

Tātad akcijas ir vērtspapīrs, kas darbojās kā apstiprinājums par attiecīgas naudas summas investīciju kādā uzņēmumā. Tāpēc akciju īpašnieki, kursos dēvē par akcionāriem, var kļūt par sava izvēlētā uzņēmuma līdzīpašniekiem, kā arī saņem daļu no uzņēmuma peļņas. Peļņas daudzums ir atkarīgs no akcionāra ieguldījuma, jo vairāk vērtspapīrus iegādāsies, jo lielāka procentuāla daļa no uzņēmuma akcionāram piederēs, jo lielāka būs kopējā peļņa no uzņēmuma, kurā ir investēta nauda.

Šādus uzņēmumus sauc arī par akciju sabiedrībām. Parastās akcijas iedala kotētajās un nekotētajās akcijās, kuras var gan pirkt, gan arī pārdot. Latvijas republikā akcijas tiek reģistrētas centrālajā depozitārijā. Savukārt akciju sabiedrība ir uzņēmums, kura pamatkapitāls sastāv no akciju summas kopējā daudzuma. Akciju sabiedrība ir atklāta sabiedrība un tās akcijas ir finanšu instrumenti un var būt publiskās apgrozības objekts, kā piemēram akciju tirgū.

Akciju sabiedrība nav privātpersona, bet juridiskā persona. Ja arī tev ir brīvi līdzekļi un interese tirgoties ar akcijām, tad tagad tas ir vieglāk kā jebkad. Mūsdienās ir dažādi veidi kā kļūt par akcionāru. Latvijā gandrīz jebkura banka piedāvā pakalpojumus iegādāties akcijas gan Latvijas robežās, gan arī citur pasaulē. Tomēr, ja tev pašam ir vēlme tirgoties un pelnīt naudu ar savām zināšanām par finanšu tirgu, tad vienmēr pastāv iespēja izvēlēties kādu no akciju un valūtas tirdzniecības platformām. Šīs programmas var lejupielādēt par brīvu un izmēģināt reālos tirgus apstākļos tikai ar neīstu naudu.